Rygglyft och en variant på planka

Det var ett tag sen jag körde en övningsfilm. Här kommer ett kul superset som jag brukar avsluta en del pass med. Om man utgår från basövningen rygglyft, sen så gör man den lite tyngre med hjälp av att man förflyttar tyngdpunkten framåt genom att sträcka ut armarna, sen gör man den ännu lite  tyngre genom att röra på armarna, och ännu lite tyngre genom att ha någon slags motstånd. Nu skulle jag ju beskriva övningen här men kom på nu i samma veva att det är så ni skall göra för att utveckla er träning. Börja med en basövning, säg till exempel utfall, när du behärskar den så lägger du till en rörelse, när du behärskar rörelsen lägger du till en vikt, när du behärskar både och, ja då lägger du till en förflyttning, hopp, fler redskap…ja det är bara att fortsätta, stanna inte vid en övning som du kan utan utmana dig hela tiden. Då blir det resultat!!

Så, åter till övningen. Rygglyft med roddrag och en dynamisk form av planka alltså. Du tränar raka ryggmuskeln, övre delen av ryggen, axlar, ländrygg, lite rumpa och baksida får du med också, och bålen såklart. Ganska bra övning med andra ord 🙂 Plankvarianten är en aningen lättare variant eftersom du inte står så länge i det statiska läget, bra för dig som vill gå över från ”knäplanka” till ”tåplanka”.

Tips till rygglyft med roddrag:

* Sug in naveln ordentligt så att du spänner bålen, statisk anspänning genom hela övningen alltså, glöm dock inte bort att andas, andas ut när du lyfter upp överkroppen och drar armbågarna rakt bakåt

* Slappna av i nacken och ha blicken ner i backen

* Sänk axlarna ner mot ryggen när du drar, och låt dem hänga med upp när du sträcker ut armarna

Till den dynamiska plankan:

* Utgångsläge i vanlig planka

* Starka axlar, ner mot underlaget och avslappnad nacke med blicken ner i golvet

* I bottenläget håll så bibehåll neutral hållning, dvs, gå inte för djupt så att du svankar i ryggen.

(filmen har vänt sig o jag vet ej hur jag får den rätt igen :)) håll till godo!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s