Uppvärmningstips

Om du frågar mig om uppvärmning bör den innehålla en pulshöjande aktivitet, mellan 5-10 minuter (minst). Det bör också finnas former av nermuskelsammankopplingar, övningar som är lagom krångliga och lagom tunga för att få igång nersystemet och de mindre muskelgrupperna. Avslutningsvis bör det alltid finns nån typ av rörlighetsträning – om du kan koppla ihop dessa övningar är det ju såklart optimalt, men inte nödvändigt eller nåt du behöver göra varje gång. Jag tycker att det är viktigt att informera om viktigheten (!) i en bra och kvalitativ uppvärmning, både för att minska skaderisken och för att föhöja träningsresultaten. Oavsett tidspressat schema eller inte. Har du inte tid att värma upp har du inte heller tid att träna.

Ett bra tips vid uppvärmning är att kombinera övningar i superset, dels för den pulshöjande effekten men också för de olika rörelsernas mönster och riktningar, det sätter igång hormoner och nerv”kontrolleringar” i kroppen inför tekniskt sett svårare och tyngre övningar. Ha gärna vikt, men ta en som du utan problem kan köra flertalet repetitioner i rad på, du kan också gärna blanda en övning med yttre vikt och en kroppsviktsövning.

Här är ett förslag på en övningar du kan göra efter att du blivit lite varm, kb enarmssving och front squat. Gör övningarna till fullo och ta det lite lagom lugnt med tempot. Kontroll! (är du inte van enarmssvingare så kör du som på filmen, halva svingar)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s